Preview van de nieuwe Audi A3

Na in maart de wereld een vernieuwde A3 Sportback te hebben getoond , volgde Audi dinsdag op met de vernieuwde versie van de A3 sedan. De nieuwe A3 bereikt deze zomer dealers in Europa, maar de timing voor de Verenigde Staten is nog niet bekend. We zullen het waarschijnlijk laat dit jaar of begin volgend jaar zien aankomen, maar reken er niet op dat de A3 Sportback erbij komt. We zullen waarschijnlijk ook geen herhaling van de vorige A3 Cabriolet zien.

De nieuwe A3 is gebaseerd op een bijgewerkte versie van het MQB-modulaire platform van Volkswagen Group, waarvan de eerdere versie is opgenomen in de uitgaande A3 en tal van andere VW Group-modellen. Het bijgewerkte platform debuteerde afgelopen oktober in de opnieuw ontworpen Volkswagen Golf en introduceert nieuwe systemen voor de vierwielaandrijving, veringdemping en snelheidsgevoelige besturing van de A3.

Nieuwe Audi A3

Voor de styling volgt de nieuwe A3 een vergelijkbare formule als het huidige model, maar ziet er over het algemeen veel gepolijst uit. De grille is iets vergroot en de koplampen hebben een meer uitgesproken traanelement. Er lijkt ook meer beeldhouwen aan het lichaam te zijn dat overigens licht is gegroeid. Met een lengte van 14,8 voet is de nieuwe A3 1,6 inch langer dan zijn voorganger, hoewel de wielbasis ongewijzigd is.

Binnenin bevindt zich een digitaal instrumentenpaneel, een groot touchscreen voor het infotainmentsysteem dat met de hand ingevoerde letters kan herkennen en reageert op natuurlijke spraakinstructies, en een head-up kleurendisplay. Elektronische rijhulpfuncties omvatten adaptieve cruisecontrol, botsingswaarschuwing, een surround-view camera en een efficiëntiehulp die de bestuurder met behulp van navigatiegegevens het ideale moment vertelt om het gaspedaal op te tillen.

Aandrijflijnopties voor de nieuwe A3 in de VS zijn niet aangekondigd. Elders wordt de auto aangeboden met een benzine-aangedreven 1,5-liter turbomotor inline-4 of een dieselaangedreven 2,0-liter turbomotor inline-4. Een mild-hybride systeem is ook aanwezig voor modellen die zijn uitgerust met een zeventraps transmissie met dubbele koppeling. De standaard transmissie is een handgeschakelde zesversnellingsbak.

Nieuwe Audi A3

Nieuwe Audi A3

Uiteindelijk zien we nieuwe versies van de pittige S3- en RS 3-modellen. De S3 zou moeten worden geleverd met een 2,0-liter turbomotor inline-4 en de RS 3 met een 2,5-liter turbomotor inline-5. Deze laatste zou 400 of meer pk’s moeten hebben.

Voorheen waren de enige echte rivalen van de A3 de Acura ILX en Mercedes-Benz CLA, maar de afgelopen jaren hebben we de komst gezien van nieuwe alternatieven zoals de BMW 2-Series Gran Coupe, Cadillac CT4 en Mercedes A-Klasse.

Aanbevolen artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *